Blog Layout

Na kaj morate biti pozorni ko načrtujete mobilni objekt

Kaja Novak • jul. 31, 2020

Zakonodaja in mobilni objekti

V tujini so mobilni kontejnerji za pisarne in pripravo hrane in pijače že dolgo popularni, počasi pa je trend zaneslo tudi k nam. Ker dobivamo ogromno vprašanj glede slovenske zakonodaje pri postavitvi takih objektov smo zbrali nekaj uporabnih informacij.



Da pa ne boste imeli zapletov pri pridobivanju zahtevane papirologije priporočamo da se že na začetku obrnite na občino kjer bo objekt postavljen, in dobite informacije iz prve roke.



Gradbeno dovoljenje


Z 1.6.2018 je v veljavo prišel nov Gradbeni zakon, ki ne pozna več termina mobilni objekt in kategorizira vse objekte večje od 2x5m (in tiste ki ne spadajo med zahtevne objekte) kot manj zahtevne objekte. 



Posegi v prostor, pri katerih se ne izvaja gradbenih del, kot npr. parkiranje vozil na določenem mestu (npr. avtodomi, bivalne prikolice), ali odlaganje različnih premičnin (npr. kontejnerji), niso objekti. Če pa se za postavitev v prostor uporabljajo gradbena, zaključna gradbena ali inštalacijska dela (npr. se izkopava ali utrjuje se površina za postavitev, gradi se priključke na javno infrastrukturo) le- ti zgubijo značaj premičnosti in se obravnavajo kot objekt v skladu z definicijo Gradbenega zakona. 



Če pa je proizvod dan na trg kot celota in izpolnjuje zahteve iz predpisov, ki urejajo splošno varnost proizvodov, ter se za njegovo postavitev ne uporabljajo betonska in zidarska dela ter se na mestu postavitve ne varijo konstrukcijski elementi, se lahko zanj pridobiva gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt.





Zakonodajo glede gostinskih obratov urejajo Zakon o gostinstvu,Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje gostinske dejavnosti in Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost



Minimalni tehnični pogoji za mobilni gostinski objekt


Premični objekt, v katerem se izvaja gostilniška dejavnost, mora biti ustrezno označen, upoštevati se morajo minimalni prostorski pogoji, zunanje površine morajo biti ustrezno urejene. Zagotoviti se mora minimalen obseg storitev za določen gostinski obrat, obratovati se mora v rednem obratovalnem času, ki mora biti potrjen s strani občine. Pri izvajanju svoje dejavnosti mora gostinec upoštevati omejitve prodaje tobačnih izdelkov in omejitve prodaje in ponujanja alkoholnih pijač.

Za objekt, v katerem nameravate opravljati gostinsko dejavnost potrebujete uporabno dovoljenje.

Gostinec lahko brez posebne registracije v svojem gostinskem obratu gostom nudi posamezne izdelke, katerih ponudba je v gostinstvu običajna (tobačni izdelki, spominki, turistične publikacije, slaščice, slane palčke, žvečilni gumi ipd.) in, ki zaokrožujejo njegovo ponudbo (suhomesnati izdelki, ustekleničene pijače, kava ipd.). 

Označevanje

  • Gostinski obrat mora imeti ob vhodu vidno označen naziv firme in sedež gostinca ter vrsto in ime obrata, nastanitveni obrat, ki se kategorizira, pa tudi označbo kategorije. 
  • Označba vrste obrata mora biti v slovenskem jeziku. Za označevanje gostinske ponudbe se lahko poleg slovenskega jezika uporabljajo tudi piktogrami ali napisi v drugih jezikih. 
  • Vhod v gostinski obrat in označbe iz prvega odstavka tega člena morajo biti v času nočnega obratovanja osvetljene. 
  • Obvestilo o razporedu obratovalnega časa mora biti objavljeno na vidnem mestu ob vhodu v gostinski obrat.

Zunanje površine, ki so z gostinskim obratom neposredno povezane (gostinski vrt in podobno), morajo biti primerno utrjene (popeskane, poploščene in podobno), urejene (odvajanje padavinske odpadne vode in podobno) ter ograjene ali na drug način ustrezno označene.

Gostinski obrati morajo imeti zagotovljeno oskrbo s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje odpadnih voda.

Če se jed in pijača zaužije pri mizah, mora imeti premični objekt stranišče za goste ali zagotovljeno souporabo stranišča, ki je v neposredni bližini in dostopno brez posebnih ovir. 

Če se gostinska dejavnost opravlja izven premičnega objekta s sredstvi ali napravami, ki so prirejene v ta namen, se lahko nudijo le: - embalirane jedi oziroma predpakirana živila ali na samem mestu termično obdelane jedi in - točenje pijač in napitkov v posode za enkratno uporabo.

Cena 

Cene gostinskih storitev morajo biti čitljivo izpisane v obliki cenika na vidnem mestu oziroma navedene na jedilnem listu in ceniku pijač, ki morata biti gostom na razpolago v vseh prostorih in na prostem, kjer se nudijo gostinske storitve. 
V ceniku pijač morajo biti označene vrsta, količina in cena pijače (z izjemo napitkov, kjer se količina meri s porcijo), na jedilnem listu pa vrsta in cena jedi, pri nesestavljenih delikatesnih jedeh pa tudi količina.

Zakonodaja

Share by: